Zakládající členové Unie enologů

Doc. Ing. Mojmír Baroň, Ph.D.

Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc.

Ukončil členství k 31. 12. 2023

Ing. František Mádl

Ukončil členství k 31. 12. 2023

Ing. Petr Ptáček

Ukončil členství k 31. 12. 2023

Členové Unie enologů

Baroň Mojmír, Prof., Ing., Ph.D.

„Vyrábět víno je jako vychovávat děti, obojí vyžaduje cit, péči a trpělivost.“

Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Postgraduální studium absolvoval na Zahradnické fakultě v Lednici, kde se později také úspěšně habilitoval a získal titul docent. V minulosti prošel výrobou vína i pozicí sommeliéra. V současné době působí na Zahradnické fakultě MENDELU jako vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství.

Zabývá se technologií a biochemií vína, minimalizací oxidu siřičitého či problematikou asimilovatelného dusíku. Profesně spolupracuje s řadou vinařských subjektů a je přednáškově i publikačně aktivní.

;

Ing. Petr Bíza

„Život je příliš krátký na to, abychom pili špatné víno.“

Vinař z Čejkovic, absolvent střední vinařské školy Valtice a Vysoké školy zemědělské v Brně, Zahradnická fakulta Lednice se zaměřením na zpracování zahradnických produktů. Od roku 1999 až doposud rodinná vinařská firma, 7 ha vinic se zaměřením na odrůdy Sauvignon, Tramín, Rulandské modré, Cabernet Sauvignon.

;

Ing. Dominika Černohorská

 

Vystudovala obor Vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, kde dále pokračuje v postgraduálním studiu. Několik let spolupracovala s Vinařstvím Volařík na pozici obchodního zástupce. Jako degustátorka hodnotí vína na tuzemských i mezinárodních soutěžích. V současnosti se naplno věnuje Vinařství Plenér, jehož je spolumajitelkou.

;

Čevela Jakub, Ing., Mgr.

 

Připravujeme

;

Drápal Oldřich

„Přespříliš talentovaný dělník“

S vínem jsem vyrůstal odmalička, první intenzivní zážitek s burčákem jsem měl v osmi letech věku.

První Cuvée jsem vytvořil ve vinobraní 1992 smícháním moštů dvou Panenských sklizní Sauvignonu a Rulandského bílého. Pochopen a pochválen jsem tehdy ještě nebyl… První Slámové víno v roce 1994, za to jsem byl pochválen několikrát.

Po studiu na Vinařském učilišti ve Bzenci a maturitě na SViŠ ve Valticích začínám pracovat jako sklepmistr. Nejprve ve vinařství Kolby a od roku 2003 tvořím vína na SONBERKU v Popicích.

;

Dvořáček Lubomír, Ing., Ph.D.

„Snažit se tvořit osobitá a velká vína a přitom se denně s pokorou učit od velkých mistrů v oboru vinařství i od ostatních kolegů je pro mě celoživotní výzvou.“

Vinař z Mikulčic, dlouholetý člen vinařského sdružení Collegium Vinitorum, zakladatel a předseda spolku Velká vína velkých vinic. Rodinné vinařství založil v roce 1995, dnes malé rodinné Vinařství Dvořáček LTM, s.r.o. produkuje vína ze 2 hektarů vlastních vinic. Jako dlouholetý degustátot hodnotí vína v komisích významných národních i mezinárodních vinařských soutěží.

;

Filipovszki Pavel, Ing.

 

Připravujeme

;

Holub Pavel, Ing.

 

Technolog ve společnosti Vinselekt Michlovský, a.s.

;

Horák Leoš

„DOBRÉ víno, i ten kdo ho vyrobil, si zaslouží úctu a uznání“

Vrbecký vinař, vystudoval střední zemědělskou školu, 17 let pracoval ve vinařství Baloun na pozici technologa.

Od roku 2007 se spolu se synem naplno věnuje svému butikovému vinařství.

;

Chrást Pavel, Ing.

„Mít možnost být u zázraku vzniku vína a stát se jeho součástí a poté s pokorou sledovat jeho vývoj je cesta i cíl.“

Degustátor, vinař a milovník vína a propagátor objevování krás světa vína
Nezávislý degustátor a sommeliér, enolog, nezávislý prezentér vín a publicista. Pravidelně zasedá v odborných komisích pro hodnocení vín na domácích a zahraničních soutěžích a přehlídkách a účastní se odborných salónů vín ve Francii, Itálii, Španělsku, Chile, Slovensku, Rakousku, Německu aj., hodnotí vína pro časopis WINE&Degustation. Degustátorské oprávnění podle norem DIN, ÖNORM a ISO, hrdý pokračovatel vinařského rodu Chrástů, kteří hospodaří na vinicích v oblasti dolnokounicka již nejméně 12. generací.

;

Jestřáb Libor

„I v malém sklepě se dají dělat velká vína.“

Vystudoval střední vinařskou školu. Svou cestu ve vinařství začal jako sklepní manipulant. Svojí pílí a citem k vínu se postupně dostal do vedoucích a následně pak do manažerských pozic. Ve vinařstvích vždy dokázal vyrobit vína, která získávají ocenění na předních tuzemských i zahraničních výstavách. Doma se stará o malé rodinné vinařství čítající pouhý 1 ha, které se několikrát dostalo do Salonu vín.

V současné době působí jako manager vinařství VINNÉ SKLEPY SKALÁK

;

Kacetl Michal, Ing.

 

Absolvent Zahradnické fakulty v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně.
V roce 2018 založil vlastní butikové vinařství Kacetl a nastoupil na pozici technologa do vinařství Kolby.

;

Koudela František, Mgr.

„Dobré víno rozveseluje srdce člověka.“

Vystudoval Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity se specializací obchod a služby. Věnuje se pedagogické činnosti, sommelierství, cestovnímu ruchu a kulturnímu vyžití. V roce 2009 byl zvolen předsedou spolku VOC Znojmo.
Jako předseda spolku je vedle dalších aktivit zodpovědný za organizaci Festivalu vína VOC Znojmo, který patří k jedinečnému konceptu propojení vína a gastronomie. Od 2013 je ředitelem soutěže Sommelier Moravy, která má za cíl rozvíjet sommelierství a podporovat propagaci tuzemských vín mezi mladými sommeliery. Bezmála deset let je také ředitelem Znojemské Besedy, příspěvkové organizace města Znojma pro kulturu cestovního ruch. Jeho hlavním úkolem je podporovat a rozvíjet prostředí cestovního ruchu a produkovat multižánrové akce. Z titulu své funkce je plně zodpovědný za organizaci Znojemského historického vinobraní, které patří k největší akcím v České republice. Sám se věnuje sommelierství na profesionální úrovni. V roce 2013 získal titul Vicemistr sommelierů ČR, ve stejném roce pak i 2. místo na soutěži sommelieru Pardubického festivalu vín. V Asociaci sommelierů ČR působí na pozici ředitele pro vzdělání. Od roku 2017 je členem Rady Vinařského fondu České republiky.

;

Králík Ctirad, Ing.

 

Absolvent vinařské školy ve Valticích. Od roku 1980, až dosud pracuje ve funkci sklepmistra v ZD Sedlec u Mikulova, v posledních dvaceti letech i jako místopředseda ZD a vedoucí vinařského úseku. Během jeho působení získala firma spoustu ocenění na vinařských výstavách, doma i v zahraničí, včetně několika championů z těch nejprestižnějších tuzemských.

V roce 2014 získalo navíc ZD Sedlec cenu veřejnosti na soutěži Vinařství roku.

Člen dozorčí rady Svazu vinařů ČR, člen správní rady vinařského centra Salónu vín ČR, člen evropského řádu Rytířů vína, člen zatřiďovací komise SZPI, vinařský básník a propagátor vinařského folklóru.

;

Kumšta Michal, Ing., Ph.D.

„Čím lépe vinař rozumí chemii vína, tím méně preparátů potřebuje k jeho tvorbě. Neboť vše potřebné je obsaženo v hroznech, nebo na jejich povrchu.“

Vystudoval Fakultu potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Přes deset let působí na Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty MENDELU jako asistent .

Zabývá se chemií a biochemií vína, zvláště pak s využitím chromatografických metod. Ve své práci se věnuje především fenolickým látkám, antioxidantům a složkám buketu vína.

;

Kutlík Karol, Ing.

„Umenie technológa je v procese vinifikácie z hrozna zachovať a zvýrazniť všetko dobré a hodnotné čo mu príroda odovzdala.“

Vyštudoval Fakultu chemickej a potravinarskej technológie STU odbor kvasná chémia a bioinzinierstvo u Prof. Malíka. Pracoval vo Vinárskych závodoch Bratislava – Rača v ako technológ, v projektovej organizácii Potravinoprojekt ako projektant potravinárskych technológii, 2 roky ako vedúci ústavu Vinárstva a vinohradníctva na záhradníckej fakulte MENDELU. Je majitelom firiem PRONECO s.r.o a UNIMPEX-Bratislava s.r.o. Vinárskym technológiám sa venuje už viac ako 30 rokov.

;

Licek Josef, Ing.

„Umět vyrobit technologicky zvládnuté víno je nezbytností pro každého vinaře. Skutečným uměním je však příprava vína, jež umí vyprávět o svém původu, ročníku a vinaři samém…“

Absolvoval obor vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, kde je v současnosti studentem postgraduálního studia. Na ústavu vinařství a vinohradnictví se také podílí na výzkumných projektech v oblasti technologie vína.
Vedle akademické činnosti se věnuje vínu i v profesním životě. Od roku 2020 připravuje vína také ve svém malém butikovém vinařství, specializací jsou červená vína z okolí Bořetic.

;

Matocha Miloslav, Ing.

„Vinohrad ani víno samotné neznají slovo jindy či příště…“

Vinař z Milovic, absolvent Mendelovy univerzity v Brně, Zahradnická fakulta v Lednici se zaměřením na vinohradnictví a vinařství. Sedmým rokem působí ve vinařství CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a. s. jako enolog. Mezi největší úspěchy vinařství, za jeho působení, patří titul Vinařství roku a dvojnásobný šampión Národní soutěže vín.

;

Nazarčuk Libor

 

Připravujeme

;

zdroj: SVČR/X Production, foto Jiří Hloušek

Osičková Michaela, Ing., Mgr.

 

Vystudovala Veterinární hygienu a ekologii v Brně a Technologii potravin na Mendelově univerzitě v Brně.
Pracovala od 2010 v úseku kontroly jakosti ve Víně Mikulov. Od roku 2019 pracuje jako enologický poradce ve společnosti BS vinařské potřeby s.r.o.. Účastní se hodnocení vína na tuzemských i mezinárodních soutěžích jako degustátorka. Současně působí jako pravá ruka vinaře v rodinném vinařství Petr Osička.

;

Palutka Jan, Bc.

 

Pochází z Vedrovic, kde si i v malé rodinné vinici vybudoval vztah k vinařství. Absolvoval Střední hotelovou školu oboru hotelnictví a turismu v Retzu. Po zahraničních stážích zahájil studia na Mendelově univerzitě v Lednici v oboru vinohradnictví a vinařství, zakončené bakalářským titulem. Od roku 2010 pracuje ve vinařství Bründlmayer.
Obor a práci vinaře vnímá jako nedílnou součást naší historie a kultury, opojení současnosti a odpovědnost předat tradice a kulturní hodnoty budoucím generacím.

;

Pavlů Zdeněk, Bc.

 

Po absolvování Střední školy vinařské ve Valticích absolvoval obor vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici.

V minulosti prošel výrobou vína, pozicí na kontrolním úřadu zemědělském i prací vinařského inspektora.

V současné době působí na Zahradnické fakultě MENDELU jako technolog a technický pracovník pro výuku dalších generací vinařů.

;

Petrjánoš Marek, Mgr.

 

Člen Unie enologů s přiznaným zakladatelským členstvím

;

Prokeš Kamil, Ing., Ph.D.

 

Víno je pro mě láskou, životním stylem a neustálou výzvou k novému poznání, studiu a pokoře.

;

Sedlák Milan

„Postupně jsem přišel na to, že nejlepší víno vzniká tam, kde se staví na tradicích, kde se dokázali vrátit ke kořenům a otevřeli se modernímu poznání.“

Po absolvování středoškolského vzdělání a následné praxe ve vinařské firmě založil v roce 2007 se svým bratrancem rodinné vinařství Sedlák. V obci Velké Bílovice hospodaří na 25 hektarech a jejich snahou je produkovat vína vysoké kvality, především do gastronomie, kde ocení kvalitu suchých vín. Jeho vášní je poznávání nových vína a světových vinařských regionů. Členství v Unii enologů je pro vinaře velkou zkušeností a ctí zároveň.

;

Smrčka Jakub, Ing.

„Všechno pěkně popořádku. Nejdřív si dáme šampaňské.“

První životní zkušenosti s vínem sbíral jako spousta vinařů od svého dědy. Tím získal skvělý praktický základ na další studia. Vystudoval obor vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici. Rozsáhlé zkušenosti získal tříletým pracovním poměrem ve firmě Znovín Znojmo a.s, kde zastupoval pozici enologa. Od ledna roku 2019 převzal roli hlavního enologa ve vinařství THAYA. Vinařství klade důraz na tradiční technologii výroby vín v dřevěných sudech nebo betonových tancích.

Kromě aktivní účasti na prestižních vinařských soutěžích se věnuje i edukaci malovinařů na Znojemsku. V technologii výroby vín se zabývá převážně výrobou a školením vín v sudech a hledá cesty k velkým vínům z vinic v okolí Národního parku Podyjí.

;

Stejskal Ondřej, Ing.

 

Na Jižní Moravě máme obrovský dar pěstovat a produkovat velmi plná, strukturní a charakterní vína. Na tento vysoký potenciál našich vín není stále kladen dostatečný důraz a velké množství silných vinařský tratí či jejich částí tak nedosáhne na své reálné ambice.

;

Sůkal Milan

 

Připravujeme

;

Suský Jaroslav, Bc.

„Srdcem k vínu, vínem k srdcím.“

Vinař z Velkých Pavlovic, absolvent Střední zemědělsko-technické školy ve Valticích a Vysoké školy zemědělské v Brně, Zahradnická fakulta Lednice. V letech 1985 – 1996 zaměstnanec Moravských vinařských závodů (později Vinia a. s. Velké Pavlovice). V letech 1996 – 2012 pracoval jako inspektor oddělení vína na Státní zemědělské a potravinářské inspekci v Brně. Od roku 2012 působí jako OSVČ s poradenskou činností ve vinařství, zároveň je součástí Rodinného vinařství Suský ve Velkých Pavlovicích a zároveň od roku 2015 pracuje ve funkci ředitele společnosti a technologa v Rodinném vinařství Jedlička, Bořetice a. s. Tato rodinná vinařská firma obhospodařuje 45 ha vinic v bio režimu, roční produkce cca 150 000 lahví, především prodej do gastronomie. Specializace na modré odrůdy hroznů zpracovávané tzv. dlouhou macerací a bílá vína s výrazným vlivem teror.

;

Šamšula Jakub, Ing.

„Vinařství je pro mě posláním a každodenní výzvou, nechte tedy víno, ať i Vás pohltí…“

Rodák z Čejkovic, který se po studiu gymnázia v Brně a absolutoriu na Zahradnické fakultě v Lednici vrací zpět do Čejkovic, kde již v roce 2004 zakládá malé butikové vinařství.
Načerpal zkušenosti při práci pro větší vinařské podniky, při sommelierských kurzech, ale také při poznávacích cestách po Rakousku, Francii a Itálii.Dnes je, kromě práce na plný úvazek ve svém vinařství, členem představenstva Svazu Vinařů ČR a členem správní rady Národního vinařského centra.

;

Šilinek Jiří st.

 

Připravujeme

;

Šilinek Jiří, Bc., Dis.

 

Vinař z Pavlova, absolvent Střední vinařské školy a Vyšší odborné školy v oboru Šlechtění rostlin. Momentálně dálkově studující na zahradnické fakultě v Lednici, obor Vinohradnictví a vinařství. Člen vinařského spolku v Pavlově Vinitores Palaviensis a Unie enologů. Je držitelem osvědčení pro senzorické posuzování jakosti vín II.stupně. V roce 2008 nastoupil jako sklepmistr do rodinné firmy s roční produkcí 140tis. lahví. Při výrobě vín preferuje individuální přístup ke každému vínu či odrůdě, a tak má tendenci zvyšovat kvalitu, ale i pestrost jednotlivých vín v portfoliu.

;

Šurýnová Vítková Marta, Ing.

 

Připravujeme

;

Tréšek Zdeněk, Ing.

 

Připravujeme

;

Uherek Jiří, Ing.

 

Připravujeme

;

Vidlář Miloš, Ing.

 

Studium absolvoval na Zahradnické fakultě v Lednici na Moravě Mendelovy univerzity v Brně. Od roku 2002 pracuje ve společnosti BS vinařské potřeby s.r.o. jako hlavní enologický poradce. Na své pozici spolupracuje s významnými výrobci produktů pro vinařství jako Enartis, Seguin Moreau, Parsec, Thonhauser a další.

;

Vrbová Libuše, Ing.

 

Připravujeme

;

Partneři

Web Unie enologů ČR vznikl s podporou Vinařského fondu

Copyright © Unie Enologů ČR 2023 :: Web vytvořil AKO Enterprise