Unie enologů České republiky
info@unieenologu.cz

Šampionem únorového hodnocení vín je Cuvée President

V úterý 4. února se ve Valticích uskutečnilo první letošní hodnocení Unie enologů ČR. Sešel se při něm rekordní počet hodnotitelů, kteří posuzovali 15 vzorků vín a rozhodovali o jejich zařazení do stovky exkluzivních suchých vín soutěže „Suchá vína online“. Nejvíce členy unie zaujalo Cuvée President z vinařství Vinselekt Michlovský. Až na jeden vzorek se tentokrát všechna degustovaná vína dostala nad minimální hranici 85 bodů ze 100.

Členové Unie enologů si mohli v úterý vychutnat 7 vzorků bílých a 8 vína červená. Nejlépe z nich obstálo Cuvée President ročník 2017 z vinařství Vinselekt Michlovský, které v hodnocení dosáhlo 89,32 bodů.
Hrozny vítězného Cuvée President pochází z regulované sklizně ročníku 2017 odrůd Alibernet, Svatovavřinecké, André a Laurot z vinic čtyř moravských podoblastí. „Náš červený President vychází z filozofie, že skutečný prezident by měl být prezidentem všech občanů, proto je z každé oblasti jedna odrůda,“ vysvětluje Miloš Michlovský a dodává, že víno bylo připraveno klasickým kvašením ve vinifikátoru s následnou postfermentační macerací a dlouhodobým zráním v sudech z francouzského dubu.

První letošní setkání členů Unie enologů ČR s hodnocením vín bylo již devatenáctým za dobu existence Unie enologů. Celkem již posoudili 217 vín, z nichž 135 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“.

Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším. „Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.